Allmänt


Los Angeles, eller El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula som den första spanska bosättningen på platsen hette, är den största staden i Kalifornien och tillika den näst största I USA. Själva Los Angeles har ca 3,8 miljoner invånare och räknar man in den omgivande stadsbebyggelsen landar siffran på 12,9 miljoner.

Ursprungsinvånarna i området som idag är Los Angeles var Tongva- och Chumashindianer. De första européerna som kom till platsen var spanska upptäcktsresande och de anlände 1542. Det dröjde dock till 1781 innan spanjorerna bestämde sig för att etablera en koloni. De första invånarna var 44 nybyggare av blandad spansk, mexikansk, afrikansk och indiansk härkomst. Los Angeles tillhörde under en period Mexico och kom under amerikanske kontroll så sent som den 13 januari 1847.

Staden täcker en stor yta och breder ut sig 71 km i östvästlig riktning och 47 kilometer i nordsydlig riktning. Den är den enda större staden i USA som delas av bergskedja. Jordbävningar förekommer i Los Angelesområdet på grund av San Andreasförkastningen. 1994 drabbades staden av en jordbävning som resulterade i 72 dödsfall och över 10 miljarder dollar i skador.

Klimatet i Los Angeles är av medelhavstyp. Antalet soldagar är högt, i genomsnitt 325 per år. Somrarna är varma med medeltemperaturer närmare 30 grader och på vintern blir det sällan kallare än 10 grader. Det geografiska läget, den storskaliga biltrafiken och hamnindustrierna i Long Beach gör tillsammans att Los Angeles har problem med smog som lägger sig som ett täcke över staden.
Copyright © 2008 - 2018 Los Angeles Alla rättigheter förbehålles.